dijous, 29 de novembre del 2007

ESCRIPTORES

M'encanta la lectura. Crec que tota la meva vida ha estat envoltada de llibres de les més variades menes, colors, tipus, gèneres i autors i autores de les obres dels quals i de les quals, he anat picotejant fins a conformar un mapa força exacte de les meves preferències literàries. No cal ser ni massa observador ni massa perspicaç per adonar-se que homes i dones escriuen diferent, cadascú amb la seva gràcia i amb el seu estil, però la literatura feta per les dones té unes característiques de sensibilitat i de correcció a l'hora d'usar les paraules que de vegades, està absent en la literatura que han fet els homes al llarg de la història. No vull dir amb això que els uns i les altres escriguin millor o pitjor. Només vull dir que sovint, quan tinc davant un text, sé si és escrit per un home o per una dona sense necessitat de conèixer-ne prèviament l'autoria.
Avui la meva ressenya és per a les escriptores que més m'agraden i amb les que més he gaudit i après. A l'hora d'establir-ne un ordre, no m'he basat ni em preferències meves, ni en cap ordre alfabètic ni en cap temporalització. Han anat sortint a mesura que les seves obres m'han vingut a la ment, aleatòriament, sense cap ordre predefinit.






AGATHA CHRISTIE, la mestressa de les claus del misteri i de les ombres. Qualsevol dels seus títols és altament recomanable, però us aconsellaria Muerte en el Nilo, amb el seu imperdible Hercules Poirot.







ALMUDENA GRANDES. Des del meu punt de vista, una de les escriptores amb més fermesa a l'hora d'escriure. Altament recomanable Malena es nombre de tango.







ANAÏS NIN. Potser la primera escriptora prou hàbil i prou valenta com per dedicar-se a la litaratura eròtica. D'ella us aconsellaria Delta de Venus.






M. AURÈLIA CAPMANY. A la fotografia la veiem amb la seva inseparable gata "Melisenda". D'ella podeu agafar pràcticament qualsevol títol, perquè gaudireu amb totes i cadascuna de les seves històries, però jo recordo amb especial estima Aquelles dames d'altres temps. És un retrat meravellós de les dames que van ser les nostres àvies i besàvies.




CARME RIERA. D'ella, dos títols: Diari d'una espera i, com no, Te deix, amor, la mar com a penyora. Una autèntica meravella.




ÁNGELES CASO. Periodista i escriptora, el seu repertori és força ampli i el ventall per escollir ben variat, però el darrer llibre que he llegit d'ella i que m'ha encantat és Las olvidadas.





DIANE SETTERFIELD. Aquesta escriptora d'aspecte tímid i prudent ha sorprès al món de la literatura amb la seva primera novel.la, que enganxa des del primer moment: El cuento número trece. Jo crec que hauria de ser present a totes les biblioteques que es preuen.




DORIS LESSING. Aquesta escriptora iraní de ferma formació britànica, ha rebut el Premi Nobel de Literatura d'enguany per la seva llarga, prolífica i constant obra. El meu llibre preferit del qual és autora: El sueño más dulce.




GLORIA FUERTES. No sé si es pot considerar una gran escriptora, però em porta als records més tendres i feliços de la meva infantesa, amb aquelles rimes fàcils i encomanadisses que tots i totes vam llegir en alguna ocasió, quan anàvem a l'escola.






ISABEL ALLENDE. Una de les veus més fermes de sudamèrica. Marcada per la desgràcia de l'assassinat del seu pare, Salvador Allende, president de Xile i de la mort de la seva filla Paula, a la que dedicà un llibre absolutament meravellós, la seva obra sencera està reblerta per la màgia, el misteri i les ganes d'aixecar-se una vegada i una altra, després de 10.000 naufragis. Altament recomanable La casa de los espíritus.






J.K. ROWLING. La mare de Harry Potter ha deixat al món juvenil un legat impressionant que ha fet que més d'un adolescent i d'un adult, s'enganxessin a la literatura gràcies a les aventures del Harry, que volia arribar a ser un gran mag. De la seva saga de Potter's, el que més m'ha agradat ha estat Harry Potter i l'Ordre del Fènix.








MERCEDES SALISACH. L'escriptora degana de la literatura, viu a Barcelona, en ple Passeig de Gràcia, en un pis senyorial d'aquells d'abans. Compta amb 90 anys esplèndits i una lucidesa envejable. D'ella destaco Reflejos de Luna.




VIRGINIA WOLF. Escriptora del romanticisme per excel.lència, destaco d'ella potser l'obra més coneguda i sobre la qual, es va fer una pel.lícula: La señora Dalloway. Si també us agrada el cinema no us perdeu Las horas.










SAFO DE LESBOS. Aquesta poeta ha passat a la posteritat per escriure poesia amorosa i eròtica de la manera més nua possible, tant ella com la poesia. No cal anar-se'n per les branques a l'hora d'expressar l'amor, la passió, el plaer sexual que pot despertar una altra persona, sigui company o companya. Qualsevol recull que pogueu aconseguir de la seva obra serà una bona mostra de la seva manera de veure el món i la vida.


Em queden encara al tinter, algunes escriptores meravelloses, com Dulce Pontes i La voz dormida o Anne Brenon i Las mujeres cátaras, només per posar un exemple. En un a altra tongada, un altre dia, ja miraré de trobar-ne més. I per descomptat, no puc pas ni obviar ni oblidar als escriptors. N'hi ha tants que m'he de pensar molt i molt per on començar. Serà, però, el proper dia.

3 comentaris:

Jobove - Reus ha dit...

totes esplendides, de la Anïs Nin en vam fer un post fà poc, a la llista un servidor i afeigiria a la Merce Redoreda, no ho sé ?

petonets

Roser Pros-Roca ha dit...

Hola amic. La Rodoreda no està entre les meves preferides, però no la descarto tampoc. Tanmateix, a l'hora de fer una tria costa molt i aquestes escriptores han deixat en mi una petjada de sentiments i de sensacions en les obres que he llegit, que s'han fet per a mi indispensables.
En el proper post afegiré a la meva llista femenina, la meva llista masculina. Et convido a que hi entris i a que em donis el teu parer.
Una abraçada.

jomateixa ha dit...

No les he llegit a totes però veig que tenim gustos similars.
Unes grans escriptores.