dijous, 27 de maig de 2010

John Malkovich obre les portes de l'infern a l'escenari del Metropol

Tant aviat es va saber que John Malkovich vindria a Tarragona, l’expectació va créixer i la curiositat per veure de tant a la vora a algú tan carismàtic, influent i conegut com aquest actor nord-americà.

La seva visita a la ciutat tenia dos objectius: el primer participar en la conferència que es va realitzar sobre l’arquitecte tarragoní Josep M. Jujol en motiu del centenari del Teatre Metropol, creació de l’artista i el segon, portar sobre l’escenari del “teatret”, com ell mateix el va anomenar, la seva darrera producció 'The Infernal Comedy'.

Anem a pams. És sorprenent que algú que pot semblar tan llunyà, sigui un fervent admirador de Jujol. Proclamada als quatre vents la seva devoció per l’arquitecte, Malkovich es declara rendit als encants del modernisme català, fins al punt que la seva immensa curiositat i ganes de saber, l’han portat a convertir-se en un expert en la matèria capaç de pronunciar conferències sobre el tema!.

Pel que fa a The Infernal Comedy. Vaig tenir la immensa fortuna d’aconseguir una entrada (abans que s’exhaurissin en cosa de poques hores) per a la representació del divendres 21. El primer comentari que em neix del cor és: uf, impressionant!. I ara, entrem en els matisos, que n’hi ha i molts.

De moment, en entrar a la sala del Metropol, quedava ben desvetllada la hipotètica sorpresa que acostumen a amagar els telons tancats, perquè en aquest cas, les cortines descorregudes deixaven a la vista els mínims elements amb els quals Malkovich portaria a terme la seva ficció: una taula amb una cadira de despatx, una ampolla de vidre amb aigua, un got, una làmpara i això sí, deu o dotze exemplars d’un llibre de memòries a la portada del qual, hi havia fotografiada a la fesomia de l’actor, fent un posat entre sorprès i trist. Al darrera d’aquesta trista ambientació, una trentena llarga de cadires esperaven als seus ocupants: ni més ni menys que els integrants de la prestigiosa Orchester Wiener Akademie i el seu director Martín Haselböck.

Els músics s’asseuen i comença la funció. Unes notes vibrants de la Dança dels esperits i les fúries de Gluck sacseja el recinte anunciant que a continuació apareixerà un monstre. I ho fa. John Malkovich, vestit amb la pell de Jack Unterweger, comença a explicar la seva història. L’acompanyen a l’escenari les dues sopranos (quines veus, mare de déu!), que conduiran el fil de la narració: Marie Arnet i Bernarda Bobro. Elles faran de mare d’Unterweger, de prostitutes, d’amants abandonades, d’assassinades per la brutalitat d’aquest criminal en sèrie que va commoure la societat austríaca i nord-americana entre els anys 70 i 90.

La seva història és esgarrifosa, més encara, perquè l’explica després d’haver-se suïcidat sense que s’acabés d’aclarir si en realitat era o no era ell, l’assassí d’aquelles dotze prostitutes que van aparèixer nues, escanyades amb els seus sostenidors. “El públic vol saber la veritat”, deia Malkovich amb un anglès mastegat i molt comprensible. I feia aquells ulls de boig que el caracteritzen i aquell posat de no haver trencat mai cap plat.

És en aquests moments quan Malkovich desperta odi i tendresa a parts iguals i demostra que els assassins més abjectes poden despertar comprensió i tendresa, fins i tot en les seves víctimes. Per què va (presumptament) mata Unterweger? No se sap ni se sabrà, donat que es va endur el secret a la tomba. Probablement perquè va tenir una infantesa desgraciada sense la seva mare al costat; segurament perquè li agradaven tant les dones que volent seduir-les com un amant trastornat, acabava amb la seva vida; potser perquè estava boig per tancar i era molt perillós. Però la veritat… ai la veritat!. Malkovich se la guarda per a ell i és amb aquest acabament que es tanca l’obra després de 100 minuts de música barroca en directe (Vivaldi, Haydn, Boccherini, Gluck, Weber i també Mozart i Beethoven) i de l’actuació magistral de Malkovich, al qual no li feien falta més elements que la taula, l’aigua, el got, els llibres i el llum per fer entrar als espectadors en la història duríssima i carregada de dolor d’un assassí furiós que no sabia ben bé perquè matava.

L’espectacle va ser en anglès i tot i que la traducció anava a tres-quarts de quinze i traduïa una de cada quatre frases, anant bé, el geni de Malkovich va fer la resta i qui més qui menys va poder seguir l’espectacle sense respirar, sense moure’s de la cadira, sense poder apartar els ulls de l’escenari ni un sol instant. Heus aquí un espectacle digne de ser esmentat en el llibre històric del Metropol. Difícilment en vindrà cap altre com aquest.

Era car? Sí, ho era. Almenys a mi com a públic, em va semblar en un primer moment, que 40 euros picaven una mica, però després els vaig donar per ben emprats i hi tornaria si en tingués la oportunitat. Està clar, però, que no tothom ho va veure així i que algunes ments petites i escarransides de Tarragona, trobaven que en temps de crisi, portar a en Malkovich valia molts cèntims. Me’ls imagino fregant-se míserament les mans i corrent a casa a llepar el cristo del capçal del llit mentre Unterweger assassinava a una prostituta davant els ulls astorats de la crema de la intel·lectualitat tarragonina. Ja ho deia en Napoleon Hill: “Pensa en gran i els teus fets creixeran; pensa en petit i quedaràs enrera.”

No serveix de res retornar les invitacions de l’espectacle, tal i com van fer públicament i de forma ben pomposa PP i CiU (qui, sinó?), més que per posar-se en evidència i fer el ridícul. La crisi segueix exactament allà on era, però per als qui vam tenir la fortuna de veure a en Malkovich, durant aquelles dues hores, va passar més lleugera. De debò, un espectacle vivament recomanable i un actoràs de proporcions gegantines. I molt emocionant, tot plegat.
Publicat al diari digital Tarragona21.cat

45 comentaris:

Carmen ha dit...

¿Què hi tinc jo a veure, digueu-me homes,
amb les espases i les batalles?
L'única estrella que prenc per guia
és la del gaudi i de la música.
Feliç any 2012!!

Unknown ha dit...

123

Uno ha dit...

reveal small door like he did, he found, from this position, can see little bed and sleep in it. He tried lying on his bed, put on his thick blanket, fruit course, pink is much warmer. Then he sat on his window or sit in that position, it is quite clear skies outside, wild endless red tape
doormats with sayingsArthritis Help

kewaduong910 ha dit...

before people come to a decision about going to a foreign country, they should consider the advantages and disadvantages of living in a foreign country.holiday in dubairestaurant franchise opportunity

Luis ha dit...

He tried lying on his bed, put on his thick blanket, fruit course, pink is much warmer.
refrigeration repair brooklynholiday to st lucia

Unknown ha dit...

reveal small door like he did, he found, from this position, can see little bed and sleep in it. He tried lying on his bed, put on his thick blanket, fruit course, pink is much warmer. Then he sat on his window or sit in that position, it is quite clear skies outside, wild endless red tape

Unknown ha dit...

12312f12f

Uno ha dit...

touching him, but so far more than a thousand miles. Smiles to tears to flow in, smiling to bravely face the challenge, smiling to know that I've been happy ... It's all your fault for failing to appreciate what we already have, to Jae did not?
how to regrow hair
guitar tabs

Saurabh ha dit...

Nice post. You really worked hard in posting this article. I can see.. such 1000 post word article is just awesome.
By the way,
Happy new year 2013. I found someone above wishing you for 2012 :-)

microsoft store promo code ha dit...


I am really appreciate this wonderful post that you have provided for us. I assure this would be beneficial for most of the people.


mjd tec ha dit...

Thanks For Such Great Posting

Dragons World ha dit...

Thanks for sharing this post admin

Unknown ha dit...

熱舞視訊聊天室
免費成人影音
a片成人網站
無碼h動漫
無碼h動漫
免費a片卡通電影
成人自拍裸照
情色影音網
無碼h動漫

support service for all ha dit...

Roku Error Code 009
At&t Support phone Number
At&t Support Number
At&t Technical Support phone Number
At&t Customer Support phone Number
At&t Helpline Number

Paypal Helpline Number
Paypal Support Number
Paypal Support phone Number
Paypal Technical Support Number
Paypal Customer Support Number

Roku Support Number
Roku Support phone Number
Roku Customer Care Number
Roku Customer Support Number
Roku Helpline Number
Roku Technical Support Number
Roku Tech Support Number
Roku Tollfree Number

Jacke don ha dit...

Hp Printer Support Phone Number
Brother Printer Support Phone Number
Epson Printer Support Phone Number
Canon Printer Support Phone Number
Dell Printer Support Phone Number
Lexmark Printer Support Phone Number
Printer Support Phone Number

Unknown ha dit...

Not Able to Send Money, Get PayPal Support
PayPal comes with lots of beneficial features, A user may choose whatever account type he wants and simply start using easy to pay and receive facility, but unfortunately people are having issue while using his services but now customer can find an easy support help using PayPal support number.

Digital Marketing Institute in Delhi ha dit...


BECOME A DIGITAL MARKETING
EXPERT WITH US. Call Us For More Info. +91-9717 419 413
COIM offers professional Digital Marketing Course Training in Delhi to help you for jobs and your business on the path to success.
Digital Marketing Course in Laxmi Nagar
Digital Marketing Institute in Delhi
Digital Marketing training in Preet Vihar
Online Digital Marketing Course in India
Digital Marketing Institute in Delhi
Digital Marketing Institute in Delhi

Lucifer ha dit...

Roku Support Phone Number - We Provide Roku Support Phone number If Are you facing issues related to the Roku activation and Setup of the Roku streaming device? Contact us by dialing toll free +1-877-999-7292 or you can also browse website for live chat. https://vincomsoft.com/

Lucifer ha dit...

Canon Priner Support Phone Number - If you are a Canon Printer User and facing printer setup problems, not printing well or faded printing issues. Just give us a toll free call on +1-855-381-0111 to get instant solution through experienced Printer tech support team. Visit website for live chat now. https://helpprintersupportpro.com/

Phonesupportservices ha dit...

HP printer support
epson pinter support
canon printer support

jameszoe ha dit...

Roku Support Phone Number (+1)-888-336-4555


Call support number for technical support on all Roku devices. Get instant resolution for all Roku technical concerns via phone. Contact Roku Support Phone Number (+1)-888-336-4555.
For More details visit :-
Address: 125th Street, New York, NY 10027
Toll Free: (+1)-888-336-4555
Website:- https://techmailsupport.com/roku-support-number/

jameszoe ha dit...

How to reset apple id password ☎ (+1)-888-292-9252
If you are facing signing in Set Up A New Apple Id or mac book or web ,then reach us at How to reset apple id password …? customer service(+1)-888-292-9252 .our executive will definitely sort it out for you .<a href=" https://cntechsoft.com/how-to-set-up-a-new-apple-id/ How to reset apple id password …? </a>

jameszoe ha dit...

Apple customer service number +1-888-292-9252
If You Are Facing Issue “Authentication Error” When Signing Into Icloud ,Feel Free To Contact Us Apple customer service number +1-888-292-9252 Our Executive Will Solve It .

For more details visit:-
Website:- https://cntechsoft.com/apple-customer-service/

jameszoe ha dit...

Roku support number (+1)-888-336-4555
If you find the connection to drop frequently, try clearing the setting and re-pairing the remote again. Issues with the Roku remote then reach us at Roku support number (+1)-888-336-4555 our executive will help you to sort it out.
For More details visit :-
Address: 125th Street, New York, NY 10027
Toll Free: (+1)-888-336-4555
Website:- https://techmailsupport.com/roku-support-number/
Roku support number

jameszoe ha dit...

Icloud customer service number +1-888-336-4555
If you are facing issues cannot connect to icloud , icloud encountered an error while trying to connect to the server then reach us Icloud customer service number +1-888-336-4555 our executive will definitely help you .
Office Address:-
316 W Ave L, Calimesa, CA 92320, USA
Phone:+1-888-336-4555
Mail to:info@segett.com
Website:- https://segett.com/
Icloud customer service number

jameszoe ha dit...

Icloud support number (+1)-888-336-4555
If you are facing issues cannot connect to icloud ,icloud encountered an error while trying to connect to the server then reach Icloud support number (+1)-888-336-4555 our executive will definitely help you .
For more details visit us:
Address:- 44 W Chicago Ave, Chicago, IL 60654,USA
Tollfree:- (+1)-888-336-4555
Website:- https://applehelplinenumber.com/service/icloud-support-number/
Icloud support number

George Luther ha dit...

Are you getting frustrated with your Roku device overheating problem? Don’t get irritated anymore. Here are the best technical experts who can provide you online helpdesk services for your Roku device issues. Just grab your phone and dial Roku helpline toll-free numbers. Get in touch with us.

Lisa Ashley ha dit...

Alexa Device is an awesome artificial intelligence device. By doing its setup is not that much easy thing for everyone. You need expert technician’s help. Alexa Helpline is one of the best companies that can provide you the proper help. We are available for you round the clock. alexa troubleshooting

Geeks For Tech ha dit...

If your hard drive has been damaged or not showing anything then it is a big issue. You cannot fix it on your own. Only a technical expert can fix it. Geeks for Tech is a group of expert technicians who are well qualified, experienced and highly dedicated to their work. geek Squad customer service

saim alex ha dit...

Get Apple Macbook Support, Call Toll Free. Free Diagnostics And No Wait Time. Resolving Apple Macbook Issues like installation, Backup & Recovery Problems in a Single Call. Find all Apple macbook Support information here: Learn how to activate, set up and use your Apple macbook with our FAQs, how-to guides and videos. Macbook Support Number

George Luther ha dit...

Are you getting frustrated with your Roku Error Code 014? Don’t get panic anymore. Just grab your phone and dial Roku helpline toll-free number for instant solution. Our technical experts can help you to solve your queries instantly. Go to our website for more information.

Lisa Ashley ha dit...

Are you frustrated with your Alexa device? Is it unable to connect with your Bluetooth device? If yes, then don’t look further than Alexa Helpline. We have a team of expert and experienced technicians. All of them are always ready to help you. Amazon Alexa Helpline Numbers

Alexa Helpline ha dit...

Getting error code 10:2:12:3:1 on your device? Want to get fixed this error permanently? If yes, you have reached to the right place. Echo Helpline is a group of expert technicians. All of our technicians are well experienced and qualified. Echo customer Service

Geeks For Tech ha dit...

Nowadays, a printer is a very important machine for everyone. But when if it suddenly stops working, it may cause a huge loss for someone. If your printer is not working well and you are looking for online service then you have reached the right place. Geeks for Tech will provide you online printer repair service at a very affordable price. geek Squad customer service

ebookhelpline ha dit...

Is your Kindle won’t connect to wifi? Don’t know how to connect kindle to wifi? Don’t worry our expert team can guide you and resolve this error within minimum time. If you have further any query then you can also check out our website kindle help guides.

georgelurther ha dit...

Facing canon printer is offline mac error? Don’t worry we have a number of solutions to fix this error. To know more you can visit our website canon printer offline. We provide round the clock printer service so you can avail our services any time. Our team will resolve your error within the shortest time span.

Alexa Helpline ha dit...

Are you getting an offline error on your Echo device? Don’t know how to fix it? If yes, then don’t look further than Echo Helpline. Echo Helpline is a group of expert technicians. We all are well qualified and highly experience. Echo helpline

Geeks For Tech ha dit...

Don’t look further than Geeks for Tech if you want your computer repaired online! Geeks for Tech is a group of expert technicians who can fix your computer online. Our technicians can fix your device in a short span of time. Geek customer servce .

George Luther ha dit...

Is your Roku device shows Roku Error Code 005 ? Don't get panic. Our technical experts can help you to solve your queries instantly. Call us anytime on our toll-free number for instant solution USA/Canada: +1-888-480-0288 & UK: +44-800-041-8324. Get in touch with us.

John Macchmen ha dit...

Is your device shows Roku Error Code 003 ? Are you unable to update your Roku device software issue? Don't get panic. Just grab your phone and dial Roku helpline number for instant solution USA/Canada: +1-888-480-0288 & UK: +44-800-041-8324. Our technical experts are 24/7 available to solve your queries instantly. Get in touch with us.

GPS Contact Number ha dit...

Grab the latest TomTom Map update for free? GPS Contact Number, is one of the leading name in the industry of map updates and services. Just free to dial our 24*7 toll-free numbers to get more information.

Amy Smith ha dit...

Any damage in the Windows system could be the prime reason for the occurrence of Epson Error Code 0x9a. For more information feel free to visit our website to fix the issue 0x9a.

Robert John ha dit...

I really appreciate this article because it is very impressive and good check this good content- Like to Troubleshoot the error of Epson error code 0x9a? Only follow the steps for Fix Epson error code 0x9a posted on the blog. We offer online support in Printers Errors for any issue.

jacksoncooper ha dit...

Are you unable to use kindle? Kindle won’t connect to wifi? Don’t know how to fix this error? Not to worry, get the best solution from highly skilled techies. Our team is available round the clock to help you. To know more visit the website Ebook Helpline.

lucynelson ha dit...

Do you know why your canon printer won't connect to wifi? If you want to know the reason behind this error and want to know the troubleshooting steps to fix this error, then get connected with us. Our dedicated team will help you in fixing this error. To know more visit the website Printer Offline Error.