dissabte, 31 de maig del 2008

CHIKILIQUATRE I LA INDIGNACIÓ DE LES ESPANYES



Tot just avui fa una setmana que el Rodolfo Chikiliquatre va representar RTVE al Festival d'Eurovisió. Tela marinera. La cosa ha suscitat tanta polèmica i tantes opinions oposades que la seva actuació encara cueja. Si voleu saber la meva opinió, a mi em va agradar... però la veritat és que em va agradar des del primer moment, que representés les espanyes a Europa, un dels personatges més friquis del moment. Sembla que a Espanya no han entès que es tracta d'un actor, no d'un cantant, que es posa a la pell d'un personatge, igual com ha fet tantes vegades anteriorment, amb La Cubana, amb el Buenafuente, fent de Reyerta o de Gilipolles, i sempre ens ha fet gràcia. De fet, el Buenafuente és especialista en treure personatges que fan fortuna i incrementen la seva personal, con en Neng, per exemple o l'anyorat Sebas que interpretava el Corbacho.
Està bé i és correcte que els "valores patrios" els representi el Chikiliquatre? Sincerament, no veig pas perquè no. O no és cert que el Festival d'Eurovisió, tot sencer, és una mostra d'un friquisme que ratlla l'exageració? Sense anar més lluny, podeu clicar aquí per veure qui va guanyar en una edició anterior.
Es tracta del grup finès Lordi. Fixeu-vos bé en la seva iconografia: van disfressats al màxim, i no de qualsevol cosa, sinó de monstres, carregats de làtex i de vestiuari infernal i extravagant. Portaven també pirotècnia, coreografia i això sí, una cançó (Hard Rock Halleluja) perfectament acceptable, dins el seu estil tirant a heavy. A mi em van agradar quan els vaig veure i davant la sorpresa de tots els de casa, vaig manifestar el meu punt de vista que si jo hagués de votar, hauria fet guanyadors a Lordi, com així va ser.
El Chikiliquatre també va portar disfressa, coreografia i pirotècnia, a banda d'un ritme, el del Chiki Chiki, que s'enganxa més que un xiclet en una sola de sabata. I parlant de friquis, no ho eren potser Las Supremas de Móstoles amb aquell "Eres un enfermo" i el seu aspecte extravagant? I les Ketchup? I els triunfitos?...
Jo entendria la indignació de les espanyes si el paper del/la representant anual de RTVE sempre hagués quedat entre els primers llocs, però si la memòria no em falla, no és des de l'any de la Salomé i el seu "Vivo cantando", que Espanya no es menja ni un torrat en aquest cony de festival. Si o si?. Doncs això mateix.
De tota manera, aquesta situació és fàcil d'arreglar: només es tracta que de cara a la propera edició del festival presentin a algú amb la veu i el carisma del Plácido Domingo i la presència del Bertín Osborne, per exemple, que canti una cançó escrita amb llenguatge cervantí, i que llueixi a l'escenari l'elegància del seu "rancio abolengo". A veure si d'aquesta manera, amb aquesta barreja o una altra, es troba un producte de qualitat que no faci posar vermells de vergonya o pàlids d'indignació als espanyols que senten aquest festival com la manera més tangible d'exportar la "cultura" espanyola a l'estranger, com en l'època de les sueques.
Suposo que ens espera un estiu ple de Chiki Chiki i tenint en compte que el personatge ja ha fet fortuna i el Buenafuente sap molt bé com treure suc als seus filons, tindrem Chikiliquatre per estona. Més val prendre-s'ho amb sentit de l'humor afegint aquest a tota la llarga llista de friquis ja coneguts. Per cert, "friqui" ve de l'anglès "freeky", terme que també inclou un cert sentit de llibertat.

8 comentaris:

Oscar Ramírez ha dit...

En el fons en Rodolfo va representar Espanya millor que mai. Un país frikie es mereix un representant frikie. Del tema votacions, millor no en parlem.

Anònim ha dit...

A mi em sembla el millor representant que ara mateix pot tenir España. Tanmateix, sempre que parlo amb gent de lluny, procuro dir que soc d'un païs molt petit, sota mateix de França i Andorra. No m'agrada que em confonguin.

Albertus Magnus

mossèn ha dit...

aquesta foto em recorda al rajoy de jove ... salut

zel ha dit...

Jo, ho sento molt, però ni em sento representada ni no, és que no em motiva pas gens ni mica...Petons, que fa dies que vaig de c.L!

Roser Pros-Roca ha dit...

Hola Óscar. Estic molt d'acord amb tu. Vaja "teje maneje". Salutacions.

Roser Pros-Roca ha dit...

Ave, Albertus Magnus. Qualsevol precisió per distingir-nos és poca. Em sembla molt encertada la teva puntualització geogràfica i en prenc bona nota.
Un petó.

Roser Pros-Roca ha dit...

Bones mossèn. Cal posar-hi una mica d'imaginació, però em fa l'efecte que el Rajoy es pot equiparar, amb semblança o sense ella, a qualsevol personatge ridícul i estrafolari que coneguis, aquest o qualsevol altre. En fi...
Salutacions.

Roser Pros-Roca ha dit...

Hola Zel, bon dia.
Jo tampoc em sento representada, però no pas pel Chikiliquatre, sinó per cap cantant, artista o mangant que vagi en nom d'espanya. Què hi vols fer. Sóc rebel perquè el món m'ha fet així.
Una abraçada.